0
i varukorgen
  GÅ TILL KASSAN till kassan

Vanliga frågorVad är Bygg & Verktyg?

Bygg & Verktyg är en samarbetspartner till tyska versionen av Amazon.

Vad är fördelen med att handla på er sida?

Du kan söka på svenska och den funktionen förbättras hela tiden. Eftersom du fortfarande handlar av Amazon.de gäller garantier som vanligt och priserna är identiska som på Amazon.de. Om du handlar via vår sökmotor får du support på svenska om något mot förmodan går fel.

Vad är Amazon?

Amazon är världens största e-handelsföretag, omsättningen ligger på 130 miljarder kronor (20 miljarder dollar) per kvartal (se DN.se), vilket borgar för ett tryggt köp. Läs mer om Amazon på Wikipedia.

Hur många olika artiklar är det i sortimentet?

Drygt 100 miljoner (inklusive varianter, såsom olika storlekar och färger).

Kostar det mer att handla på denna sida än Amazon.de?

Du handlar fortfarande av Amazon.de, så priserna är identiska (inklusive frakten)

Tillkommer någon kostnad på priset?

För varor som säljs av Amazon EU S.a.r.L. (på vår sida står det Leverantör: "Amazon EU S.a.r.L."), tillkommer momsskillnad (ca 5 %), eftersom de varorna säljs med svensk moms (25 %) och den Tyska momsen är 19 %. Priset som står på sista sidan i kassafunktionen är det slutliga priset inklusive frakt och inga andra kostnader tillkommer. Frakten är i många fall gratis.

Vilka garantier har jag för att varan kommer?

Amazon garanterar att varan kommer. Läs mer om A-to-z Safe Buying Guarantee Protection.

Varför kan inte vissa varor levereras till Sverige?

Det beror vanligtvis på att leverantören saknar fraktavtal till Sverige. Observera att för en vara kan det finnas flera leverantörer och genom att manuellt välja leverantör kan det gå att köpa varan. Dessutom kan du spara fraktkostnader på detta sätt. Se instruktionen instruktion för val av leverantör (öppnas i ny flik)

Hur hanteras kreditkort?

Enbart Amazon får tillgång till dina kreditkortsuppgifter. Varken Bygg & Verktyg eller tredjepartsäljare får del av dem. Mer än 100 miljoner kunder har gett Amazon sitt förtroende. Systemet är mycket säkert.

Jag såg inte var man kan skriva in sin CVC-kod till kreditkortet, fungerar det ändå?

Amazon använder sig inte av CVC-kod vid kortbetalningar.

Är det samma varor som man köper i Sverige?

I Sverige har vi samma elkontakter som i Tyskland. Tillverkarna gör inte en speciell version för den svenska marknaden. Vidare är manualer allt som oftast flerspråkiga, även om du köper varan i Sverige.

Hur fungerar det med moms?

Om det står Leverantör: Amazon EU S.a.r.L. debiteras svensk moms som är avdragsgill. Läs mer om momsinformation för företag. Privatpersoner måste också betala svensk moms (25 %) för produkter som säljs av Amazon EU S.a.r.L. För andra leverantörer betalar privatpersoner tysk moms som är 19 %.

Varför ökar priset på varan efter att leveransadressen är vald?

Momsen räknas om till svensk moms (se ovan). Detta gäller för varor som säljs av Amazon EU S.a.r.L. (för andra varor ökar ej priset). Svensk moms är 25 % och tysk moms är 19 % och prisökningen blir 1,25/1,19 = 5 %.

Hur fungerar sökfunktionen?

Läs gärna sidan Tips & Trix.

Vilka betalningsalternativ finns det?

I Sverige kan du betala med betalkort/kreditkort samt presentkort.

Kan jag betala med PayPal?

Nej. Amazon har tjänsten Amazon Payments, som är en konkurrent till PayPal.

Hur mycket kostar frakten?

Om du handlar för mer än € 39, cirka 400 kr blir frakten gratis. Gäller varor som skickas av Amazon. Amazon (Amazon EU S.a.r.L.) tar en fast avgift (ca 50 kr) per beställning samt 12 kronor per kg fraktat gods. Om du vill ha låg frakt skall du alltså köpa flera varor där det står "Leverantör: Amazon EU S.a.r.L.", eller varor som skickas av Amazon (Versand durch Amazon). Frakten för en borrmaskin ligger normalt runt 100 kr.

Standardvalet är att varorna skall gå i samma kolli, men då kan leveransen ta längre tid. Vidare kan kollin brytas på grund av postens regler (för mycket vikt, eller för stora paket) och om det står att leveransen sker i två (eller fler) sändningar "Lieferung", debiteras den fasta kostnaden två (eller flera) gånger.

Andra leverantörer (ej Amazon EU S.a.r.L.) kan debitera mer eller mindre i frakt, ibland är frakten gratis. Totalpriset framgår tydligt innan köp. Den fasta avgiften debiteras två gånger om du köper två varor från olika leverantörer. Dyr frakt innebär ofta att varan skickas med DHL och då ingår utkörning.

Hur lång tid tar frakten?

OBS! Nu finns expressbeställning som alternativ. Leverans på cirka 2 dagar. Standardfrakt tar normalt 5-7 dagar. För vissa leverantörer står det 7-21 dagar, men oftast tar det ändå 6-8 dagar för leveransen. Amazon anger 7-21 dagar då de vill ha säkerhetsmarginal, eftersom de garanterar att varan kommer i tid. Ibland kan man välja expressfrakt som tar 2-3 dagar.

Varför kan jag inte spåra mitt DHL-paket på dhl.se?

Amazon skickar nästan alltid ett 12-siffringt DHL-nummer och du kan enbart spåra paket med ett 10-siffrigt sändningsnummer på dhl.se. Ett 12-siffrigt DHL-nummer kommer att konverteras till ett postpaket och köras ut av posten (utkörning även till privatpersoner). Du kan spåra denna försändelse via posten.se, men först när paketet nått Sverige. Innan paketet nått Sverige kan du spåra paketet på dhl.de.

Hur får man paketen till paketbrevlåda?

Läs gärna om paketbrevlåda

Posten levererar inte till mitt företag enligt LEA-avtal, hur gör jag?

Skriv firmanamnet i fältet för personnamn.

Hur kan priserna vara lägre?

Den tyska marknaden har lägre priser. Eftersom det förr i tiden var svårt att veta vad något kostade i Tyskland, skiljer sig priserna.

Varför skall jag välja att betala i Euro och inte betala i kronor?

Om du använder Amazons konverterare, som sköts av tredje part, får du betydligt sämre växelkurser. Den enda fördelen med att betala i kronor är att du vet exakt hur mycket det kostar. Om du till exempel betalar med Coop Med Mera Mer i Euro, får du cirka 0,2 % påslag på den officiella Euro-kursen och om du betalar med Amazons konverterare får du upp till 5 % påslag.

Hur mycket kostar valutaväxlingen?

Det är inte banken som sätter valutakursen, det är Mastercard och Visa och de ger dig växlingskurser som är extremt bra, de lägger på några promille på den officiella kursen (om en Euro kostar 9,00 enligt Dagens Industri tar Mastercard cirka 9,02). På denna växelkurs har de svenska storbankerna ett påslag på mellan 1-2 procent på priset. Coop Med Mera Mer samt Santander lägger inte på något. Här hittar du Mastercards Valutakurser och Visas valutakurser. Observera att ditt kort kan debiteras någon dag efter ditt köp och det kan vara morgondagens kurs som gäller.

Observera också att om du väljer att ditt kreditkort skall debiteras i kronor (SEK) får du mycket sämre kurser.

Vilka betalkort är bäst?

Coop Med Mera Mer har inget påslag för utlandshandel. Santander Bank (f.d. GE Money Bank) har inte heller några avgifter på utlandshandel. Forex Betal- och kreditkort (gult) har inte heller några avgifter.

Hur mycket avgift tar storbankerna?

Eurocard 2 %, Handelsbanken 1,5 %, Nordea 1,55 %, Swedbank 1,5 %, SEB 1,65 %, ICA Bank 1,25 %

Mitt betal-/kreditkort fungerar inte, vad är fel?

Nordea fungerar ofta dåligt. Vi rekommenderar i första hand att du använder ett kort från en annan bank (Coop är bäst) och i andra hand att du betalar i SEK, trots att det blir dyrare.

Tänk på att vissa kort måste öpnnas för handel i Europa. Pröva att handla en gång till. Om det fortfarande inte fungerar, kontakta din bank och uppge att du vill handla på Amazon.

För SEB finns en funktion där du kan generera ett temporärt kreditkordsnummer. Vi rekommenderar att du inte använder den funktionen, Amazon är helt säkert.

Varför har storbankerna avgift på valutaväxling?

Traditionellt sett har det kostat pengar att växla valuta och alla känner inte till att valutaväxling kan vara i princip gratis. Banken ser då möjligheten att tjäna pengar.

Behöver man betala tull?

Nej. Tyskland ligger inom EU.

Hur fungerar det med reklamationer?

Garatin gäller i två år om inget annat är angivet. Om din vara mot förmodan har defekter eller inte överensstämmer med den Tyska beskrivningstexten, kan du skicka tillbaka varan utan att det kostar dig något. Se mer information: A-to-z Safe Buying Guarantee Protection. Här kan du läsa mer om returrätt.

Vad tjänar ni på detta?

Vi får betalt av Amazon (du som kund betalar inget extra).